Rendszerüzenet

Önvédelmi foglalkozás

Az önvédelmi foglalkozás az FSZK „Fogyatékosság és Abúzus” kiadványának megjelenésére és feldolgozására adott válaszként jött létre. Mindemelett a 2017/2018. tanév éves céljai közé emeltük a tanulók és fiatal felnőttek önrendelkezésének megerősítését, kiemelt tekintettel az abúzusok megelőzésére.

 A tanulók/fiatalok képességeinek, személyiségének ismeretében szerettük volna, ha a lehető legmagasabb szintű önrendelkezést tanulják meg, a biztonságos burok, pedig amit az intézmény jelent számukra egészséges önértékelést alakítson ki bennük. Ha mindezekhez társulnak gyakorlati önvédelmi praktikák nagyobb az esélye annak, hogy képességeikhez mérten,  reziliens személyként megállják helyüket ott, ahová életük folyamán kerülnek, legyen az egy másik iskola, bentlakásos intézmény, foglalkoztató, szociális nappali intézmény vagy ideális esetben egy befogadó közössége, munkahelye a társadalomnak.

Az önvédelmi szakkör és az intézményi célok az abúzus minden formájára kiterjednek: Fizikai, szexuális, érzelmi, pénzügyi, cyber. Hangsúlyozva azt, hogy bántalmazás nem csak nyilvános helyen(utca, kocsma környéke történhet, hanem akár otthon, vagy intézményben is.

Mind az intézményi, mindennapi életben történő nevelés, mind a foglalkozás két célra épít:

  1. Megelőzés, melyben fontos szerepe van:
  • szex-edukációnak,
  • az önállóság, valamint a társas kapcsolatok kialakításának és a konfliktus kezelés támogatásának.
  • érdekérvényesítés támogatásának.
  1. Konkrét önvédelem adott helyzetnek megfelelően.
  • A gyakorlatok rutinos reakcióvá váljanak.