Rendszerüzenet

Mozgásterápia

A Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona, Általános Iskolája és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolájában a gyermekek és a  fiatalok napi szinten részesülnek mozgásterápiában. Ennek részét képezi a heti két gyógytorna, gyógymasszázs, hydroterápia, illetve a konduktív mozgásfejlesztés, a kerekeszékes szakkör és a gyógyúszás szakkör. A terápiák típusát és gyakoriságát a rehabilitációs szakorvos rendeli el a gyógytornászokkal konzultálva. A torna lehet egyéni és csoportos, a foglalkozások időtartama 30,  45 perc.

A terápia célja az ízületek mozgáspályájának (ROM) megőrzése, -növelése, az izomerő fejlesztése, kontraktúrák prevenciója és kezelése, a kialakult spazmusok csökkentése. Fontos a motoros funkciókkal párhuzamosan fejlődő kognitív folyamatok elősegítése is játékos formában, ebben nyújtanak hatékony segítéget a konduktív mozgásfejlesztés elemei.

 A gyógytorna a következő elemekból áll:

 1. részletes és alapos mozgásterápiás státusz felállítása
 2. mozgásterápiás terv készítése
 3. pozícionálás (reflexgátló helyzetek)
 4. passzív mozgatás
 5. streching (nyújtások), PNF (proprioceptív neuromuscularis facilitatio)
 6. egyéb manuális technikák (Dorn-módszer, Bowen, Pfaffenrot)
 7. aktív torna (folyamatos manuális vagy verbális facilitálással és korrigálással)
 • izomerősítések (különböző eszközökkel is: pl. theraband-szalag, fitball, lábsúlyok, karsúlyok, labdák, Motomed)
 • elemi mozgások gyakorlása (forgás, kúszás, mászás, ülés, négykézláb mászás, térdelés, felállás, járás)
 • fej-törzs kontroll kialakítása (a gerinc fiziológiás görbületeinek kialakítása és korrigálása, a verticalis helyzet előkészítése)
 • egyensúly- és koordinációs feladatok
 • járáselőkészítés, járógyakorlatok (eszközzel is pl. járókeret, bot, hátultámaszos járókeret, járássegítők)
 • vestibuláris ingerlés, basalis stimuláció
 • manipulációfejlesztés, szem-kéz koordináció

A korrekció megtartására szükség szerint -a szakorvos és a terapeuták javaslata alapján- segédeszközöket adunk, ilyen például az AFO, ülőkorzett, ülőmodul, könyöksín, térdsín stb..Az eszközök nagy része NEAK által támogatott és indokolt esetben receptre felírható.  A segédeszközök egyénre adaptáltan, precíz, pontos tervezés és mintavétel alapján készülnek. Az ortopédiai műszerészek kéthetente jönnek Intézményünkbe és az előzetesen a team által meghatározott szempontok alapján végzik el a méretvételt. A fenti eszközökhöz való hozzászoktatás nem mindig könnyű feladat, ebben segítenek a szülők, a pedagógusok és a gondozók is.

A kerekeszék használatát- hajtását, fékezést, küszöbön való áthaladást, a biztonságos közlekedés szabályait- szakkörön belül tanulhatják meg a gyermekek és a fiatalok.

A nagyobb gyermekekkel és  fiatalokkal különböző sportokat ismertetünk meg és adaptáljuk hozzájuk, hiszen nagyon fontos, hogy találjanak egy olyan mozgásformát, amit szeretnek és szívesen végeznek, akár minden nap. Iyen például a kosárlabda, a foci, a Boccia, a tollaslabda, az úszás és a futás.

A hydroterápia egy speciális kezelési forma, melyet egy erre kialakított terápiás fürdőkád segítségével végzünk, kellemesen meleg vízben. A foglalkozás 30 perces és kétféle módon kivitelezhető:

 1. zsályát oldunk a vízben, amely rendkívül jól lazítja az izmokat, oldja a spazmust, majd így mozgatjuk át az ízületeket.
 2. vízsugarak segítségével fokozzuk a keringést ill. fellazítjuk a letapadt szöveteket.

A terápia szintén fontos kiegészítője a gyógymasszázs, amely szintén segíti a letapadt izmok, kötőszövetek, fasciák fellazítását, a myogeloticus csomók oldását és harmonizálja, relaxálja az egész testet. A masszázs során izomlazító zsályakrémet, valamint illóolajokkal kevert bázis (mandulaolaj) olajat használunk. A manuális masszázson kívül gépi masszázst is alkalmazunk.