Rendszerüzenet

Down-szindróma világnapja

Pónis állatasszisztált foglalkozáson vehetnek részt az Immánuel Otthon és Iskola tanulói. Ebben a tanévben már „különleges munkatársak” is segítik a debreceni intézményben tanuló halmozottan fogyatékos gyerekek fejlődését. Szeptember óta többek között Maja, a mini shetlandi póni is részt vesz a gyerekek foglalkozásain. Az Immánuel Otthon és Iskola két telephelyen összesen 124 halmozottan fogyatékos gyermeknek és fiatalnak nyújt segítséget. Az intézménynek országosan egyedülálló a képzési kínálata, ugyanis oktatási, szociális és rehabilitációs ellátást is biztosít egyszerre, továbbá számos terápiás, élményterápiás és állatasszisztált foglalkozás segíti a gyermekek fejlődését.

 

Az intézményben több mint 10 éve folynak állatasszitsztált foglalkozások, terápiás kutyák, nyuszi, szeptembertől pedig póni bevonásával. A foglalkozásokon hétről hétre különböző állatok (Maja, a póni, valamint Szeder, a nyuszi, illetve Tappancs és Borzas, a két tengerimalac) is részt vesznek.

 

A legújabb pónival végzett állatasszisztált foglalkozás Magyarországon csak az Immánuel Otthonban érhető el. A pedagógiai fejlesztést elősegítő pónis foglalkozás rendkívüli hatással van a halmozottan fogyatékos gyerekekre, nemcsak testileg, hanem lelkileg is páratlan élményt és fejlesztési lehetőséget jelentenek számukra. Maya otthonosan mozog nemcsak a folyosókon, illetve a tornateremben, de lifttel is bátran közlekedik az iskolában. A kerekesszékes diákok végig vezetik minden csütörtökön az Immánuel épületében, amellyel a kompetencia élményét élhetik át a halmozottan fogyatékos tanulók, ezáltal javul a szociális viselkedésük, érzelmi stabilitásuk, de mozgásfejlődésükre is pozitív hatással van. A hetenkénti pónis foglalkozásokon egymást váltva alkalmanként 20 tanuló találkozhat Mayával, a vizsgázott pónival. A póni mellett a nyuszis foglalkozásnak szintén nagy hatásfoka van a tanulók érzelmi életére, de kognitív és mozgásfejlődésükre is. Szeder nyuszi jelenléte mindennapos, gondozása, etetése a tanulók segítségével történik. A kutyásterápiát több mint 10 éve professzionális segítő kutyák és felvezetőik segítségével végzik az iskolában.